Ceremóniamester

Filmesből ceremóniamester – Bosi Peti

Közel 15-20 év és több száz esküvő van mögöttem, ahol esküvői filmes és fotós csapat aktív részese voltam, sok kedves pár nagy napjának. Néhány éve egy menyasszony a nagyon jó hangulatban zajlott páros fotózást követően ezt mondta: ” Olyan kár, hogy nem te vagy a ceremóniamesterünk, már most olyan jó hangulatban vagyunk hála neked, pedig még csak most kezdődik az esküvő!”. Ekkor elgondolkodtam azon, hogy talán igaza van. Majd a következő jó néhány esküvőn egyre többször azon kaptam magam, hogy szükégesnek éreztem segíteni a pár és a násznép számára kellemesebbé tenni a napot, olykor igen komoly problémák megoldásával is. Főleg azokon a napokon, amikor olyan vőfély vagy ceremóniamester volt, aki inkább csak megúszni szerette volna a napot és nem elsődleges feladatának tekintette azt, hogy a rendezvény kellően gördülékenyen és jó hangulatban teljen. Temészetesen dolgoztam együtt kiválló szakemberekkel is, ezeket az alkalmakat pedig arra használtam, hogy tanuljak, és elmélyítsem mindazt a tudást, ami az évek alatt felgyülemlett bennem. Akár a kamera mögött állva, vagy épp a filmek utómunkája közben, ahol lényegesen több idő van kielemezni az eseményeket, amelyeknek a hangulatát, esetleg a kivitelezését lehetett volna jobban, gördülékenyebben, vagy épp szórakoztatóbban megoldani.

Ezt követően néhány esküvőn, ahol épp nem volt CM vagy vőfély, vagy esetleg volt és partner volt az együttműködésre, kipróbáltam magamat a gyakorlatban is. Néha részfeladatokkal, néha teljes blokkok levezénylésével – videós vagy épp fotós munkám mellett – teszteltem egyrészt a közönség reakcióin keresztül azt, hogy mennyire működőképes mindaz, amit csinálok, másrészt saját érzéseimen át, hogy mennyire érzem jól magam ebben a szituációban. A pozitív visszajelzések és az a tény, hogy őszintén élveztem ezeket a pillanatokat vitt tovább a következő lépcsőhöz, ahol már egyedül álltam a mikrofonnal. Az esküvő egészében igyekeztem a pár elképzeléseinek megfelelő mederben tartani a nagy nap eseményeit, és gondoskodni az egész vendégsereg felhőtlen szórakozásáról. És egyszer csak azon kaptam magam, hogy ceremóniamester vagyok.

Sokat segít, hogy pályám kezdetén éveken át a vendéglátó iparban dolgoztam, majd a filmes pályám nagy részében a zenei és szórakoztató műfaj volt a meghatározó. Ennek köszönhetően remekül szót értek egy esküvőnél elengedhetetlen összes szolgáltatóval, legyen az zenész, dj, vendéglátó vagy akár pincér. Ez kulcsfontosságú egy ceremóniamester esetében, hiszen a feldatai közé nem csak a beszéd és a show tartozik, hanem rengeteg háttérmunka, amivel tehermentesíti a házasuló párt és családtagjaikat.

 

Természetesen felemerül a kérdés, mégis hogy lehetne ceremóniamester az, aki videózik, esetleg fotóz az esküvőn?

 

Köszönhetően annak, hogy az évek során egy nagyon jó csapatot sikerült magam köré gyűjteni, amely kitűnő fotós és filmes szakemberekből áll, már nem feltétlenül teszi nélkülözhetetlenné azt, hogy én kezeljem a kamerát.

Ez persze nem zárja ki azt, hogy vezető szerepet töltsek be a film technikai és hagulati elemeinek kialakításában, ha épp a megörökítés is a mi feladatunk, sőt úgy gondolom, ha a CM, a filmesek és a fotós egy csapatban van, még hatékonyabb lehet a közös munka. Amennyiben persze csak mint ceremóniamester jelenek meg, úgy szintén hasznos lehet az átfedés, hiszen még jobban tudom segíteni a kép- és hangfelvételek készítőit.

Amennyiben sikerült felkeltenem az érdeklődéseteket, keressetek bátran elérhetőségeimen. Kérésre természetesen tudok videót is küldeni korábbi megjelenéseimről.